poniedziałek, 20 marca 2017

Wine4Sushi vol. II - relacja

Facebook - Wine Trip Into Your Soul

Łączenie wina z jedzeniem daje niesamowitą frajdę, a kiedy mamy do czynienia z naszym ulubionym napojem w konfrontacji z sushi to śmiało można stwierdzić, że nam się poszczęściło. Odmienne faktury i smaki ryb, różne temperatury, mnogość połączeń przyprawia o zawrót głowy na samym starcie, a kiedy dochodzi do tego szereg win o których nie ma się bladego pojęcia to degustacja jest podwójna - wina solo oraz w połączeniu z tzw. przysmakiem biedaków.

fot. WineMike

Odniosłem wrażenie, jakbym całkiem niedawno organizował pierwszą edycję tej koncepcji, ale to już historia. Drugi, bogatszy panel poprowadziłem w zaprzyjaźnionym Busy Bee, natomiast sushi ponownie zamówiłem w bodajże najlepszym do tego miejscu - Sushi Wola. Zestaw Universe sprawił, że nawet ślepiec dostałby ślinotoku, a gigantyczna, znaczy słuszna porcja zamknęła usta niedowiarkom, którzy sądzili, że stwierdzenia "dużo" i "dobrze" nie mogą występować obok siebie.

fot. WineMike

1. Dominio de la Vega Authentique Cava Brut Nature Reserva 2014 - VinOn - 50 zł; biszkoptowe, tostowe, nieźle zrównoważone, sporo nut zielonych jabłek, pełne ekspresji. Dobrze odnalazło się wśród sushi, jednak nie sposób było oprzeć się wrażeniu, że jednak solo lśniło bardziej.

fot. WineMike

2. Weiber Cremant d'Alsace Brut - Lidl Polska - 27,99 zł; dość wycofany owoc, nad którym górują bąbelki w ogóle nie stanowił tutaj przeszkody, zgrabnie uzupełniając się w mniejszym lub większym stopniu z naszym daniem.

fot. WineMike

3. Corte Moschina Granetto Pinot Grigio 2015 - Adex Wina - 29,50 zł; chyba najbardziej wycofane PG, jakie miałem w kieliszku - miękkie, nieco ziołowe, jednak niestety nie udźwignęło konfrontacji. A szkoda!


fot. WineMike

4. Georg Breuer Sauvage Riesling 2014 - Mielżyński - 59,50 zł; szczytowa forma - intensywne i soczyste, ziołowe, powiew nieuniknionej wiosny, "żywy" dowód na to, że smaczny Riesling nawet w ciemno znajdzie sposób, żeby znaleźć z sushi świetne porozumienie.

fot. WineMike

5. Vinarstvi Krasna Hora Tramin 2015 - Lutomski Wino - 48 zł; morawskie zaskoczenie; tropikalno-herbaciane, różano-trawiaste i wreszcie maślano-migdałowe, a przy tym intensywne i rześkie, urocze w swojej świeżości. Jedno z bardziej satysfakcjonujących połączeń tamtego popołudnia!

fot. WineMike

6. Dr Loosen Riesling "Dr. L" Dry 2015 - Vininova - 49,90 zł; sporo nafty, gdzieś w tle majaczą brzoskwiniowo-bazyliowe akcenty, by wreszcie nieśmiało przedstawić nam Panią Kwasowość, która ratuje całość w połączeniu z łososiem.
 
fot. WineMike

7. Geierslay Blanc de Noir Spatburgunder 2015 - WineAndYou - 42 zł; dobry owoc, nieinwazyjne, wino tła, subtelne niczym chillout lub jazz w hotelowej windzie. Filozoficzny lot poza Mozelę, który w efekcie gładko umieścił nas niedaleko sushi.

fot. WineMike

8. Hensel Aufwind Steinberg Riesling 2015 - WineAvenue - 59 zł; niemiecka klasyka; odświeżające i limonkowe, orzechowo-mandarynkowe, jędrne i dynamiczne, świetnie wpasowało się w nasz schemat.

fot. WineMike

9. Ribeauville Vendages Manuelles Riesling 2015 - WineAvenue - 49 zł; przedziwne wino, z jednej strony oleiste, a z drugiej nuty zwiędłych kwiatów, totalne przeciwieństwo poprzednika. Niestety poległo z sushi, stając się płaskie i metaliczne.

fot. WineMike

10. Barbara Ohlzelt Seeberg Riesling 2015 - Lutomski Wino - 79 zł; smaczne i soczyste, stanowi dowód, że warto czasami odstawić kieliszek na parę chwil i dać się nieco ocieplić jego zawartości. Jabłkowo-gruszkowe, ziołowo-pomarańczowe, dobitnie przypomniało, dlaczego obok Rieslingów z Kamptal nie sposób pozostać obojętnym. Połączenie z sushi? Bajka, która mogłaby nie mieć końca.

fot. WineMike

11. Geierslay Riesling Spatlese Trocken 2015 - WineAndYou - 49 zł; pozycje z tuńczykiem są dla niego stworzone; tłustawa struktura podbita słuszną kwasowością oraz akcentami zielonej herbaty, gdzieś w tle pigwowe niuanse.

fot. WineMike

12. Santiago Ruiz Albarino 2015 - Mielżyński - 69,60 zł; wysoce kwasowe, agrestowo-zielono-mineralne, dobrze współgrało z tempurą, gdzie chrupka faktura nieco uginała się pod wyrazistością wina. O niebo lepsze połączenie niż z rocznikiem 2014.

fot. WineMike

13. Burggarten Blanc de Noir Spatburgunder 2015 - WineAndYou - 58 zł; ziemiste, palone masło, tłustawe, niesamowicie dynamiczne. Przykład fenomenalnego Spatburgundera, który powinien służyć za swoisty wzorzec metra z Sevres w kontekście tej odmiany. Z sushi poezja!

fot. WineMike

14. Galweiler Blanc de Noir Spatburgunder 2015 - WineAndYou - 44 zł; nieco przeperfumowane, sporo przejrzałych cytrusów, piwnicznych niuansów, ale generalnie spełnia przyjęty model tzw. wina gastronomicznego, więc fajerwerków nie ma, ale przyjemności nie wyklucza.

fot. WineMike

15. Domaine Boeckel Gewurztraminer 2015 - Lutomski Wino - 58 zł; generalnie dość lekkie, zarówno w owoc, jak i kwasowość, warto dać mu chwilę na wywietrzenie natrętnej landrynki, a cierpliwi zostaną nagrodzeni smacznym i niesamowicie gładkim towarzyszem. Dodając nieco imbiru do sushi Gewurz nabiera rumieńców i pręży muskuły, więc warto poeksperymentować!

fot. WineMike

16. Hugel Classic Gewurztraminer 2013 - Centrum Wina/Winezja - 99,99 zł; przedostatni zawodnik; intensywny, wyczynowy, doskonale zbalansowany, nagromadzenie nut liczi/czerwona róża/mirabelkowa konfitura, a wszystko spięte równą kwasowością. Radziło sobie równie sprawnie, jak poprzednik.

fot. WineMike

17. Mas Juliette Muscat de Riversaltes 2015 - VinOn - 65 zł; najbardziej kontrowersyjne wino tamtego popołudnia. Nalewkowe, pudrowe, zalane mdłym cukrem i ordynarnym alkoholem, chociaż intensywne chłodzenie w połączeniu z bezą albo biszkoptem na przysłowiowych imieninach cioci mogłoby uratować sytuację, tutaj niestety w ogóle nie pasowało.

Riesling trzyma się mocno, jednak konkurenci coraz głośniej domagają się uwagi, zauważyliście? Obszerny materiał badawczy nikogo nie zniechęcił do poszukiwań oryginalnych połączeń, niecodziennych wyborów i wreszcie - dzielenia się spostrzeżeniami i celnymi uwagami. Gorąco zachęcam również Was do szukania nowego, zejścia z utartych szlaków, wypatrywania poza opisanymi trasami i często nudnymi trasami. Tutaj nie ma złych odpowiedzi!

Facebook - Wine Trip Into Your Soul

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz