Facebook - Wine Trip Into Your Soul
Łączenie wina z jedzeniem daje niesamowitą frajdę, a kiedy mamy do czynienia z naszym ulubionym napojem w konfrontacji z sushi to śmiało można stwierdzić, że nam się poszczęściło. Odmienne faktury i smaki ryb, różne temperatury, mnogość połączeń przyprawia o zawrót głowy na samym starcie, a kiedy dochodzi do tego szereg win o których nie ma się bladego pojęcia to degustacja jest podwójna - wina solo oraz w połączeniu z tzw. przysmakiem biedaków.
Łączenie wina z jedzeniem daje niesamowitą frajdę, a kiedy mamy do czynienia z naszym ulubionym napojem w konfrontacji z sushi to śmiało można stwierdzić, że nam się poszczęściło. Odmienne faktury i smaki ryb, różne temperatury, mnogość połączeń przyprawia o zawrót głowy na samym starcie, a kiedy dochodzi do tego szereg win o których nie ma się bladego pojęcia to degustacja jest podwójna - wina solo oraz w połączeniu z tzw. przysmakiem biedaków.
fot. WineMike |
Odniosłem wrażenie, jakbym całkiem niedawno organizował pierwszą edycję tej koncepcji, ale to już historia. Drugi, bogatszy panel poprowadziłem w zaprzyjaźnionym Busy Bee, natomiast sushi ponownie zamówiłem w bodajże najlepszym do tego miejscu - Sushi Wola. Zestaw Universe sprawił, że nawet ślepiec dostałby ślinotoku, a gigantyczna, znaczy słuszna porcja zamknęła usta niedowiarkom, którzy sądzili, że stwierdzenia "dużo" i "dobrze" nie mogą występować obok siebie.
fot. WineMike |
1. Dominio de la Vega Authentique Cava Brut Nature Reserva 2014 - VinOn - 50 zł; biszkoptowe, tostowe, nieźle zrównoważone, sporo nut zielonych jabłek, pełne ekspresji. Dobrze odnalazło się wśród sushi, jednak nie sposób było oprzeć się wrażeniu, że jednak solo lśniło bardziej.
fot. WineMike |
2. Weiber Cremant d'Alsace Brut - Lidl Polska - 27,99 zł; dość wycofany owoc, nad którym górują bąbelki w ogóle nie stanowił tutaj przeszkody, zgrabnie uzupełniając się w mniejszym lub większym stopniu z naszym daniem.
fot. WineMike |
3. Corte Moschina Granetto Pinot Grigio 2015 - Adex Wina - 29,50 zł; chyba najbardziej wycofane PG, jakie miałem w kieliszku - miękkie, nieco ziołowe, jednak niestety nie udźwignęło konfrontacji. A szkoda!
fot. WineMike |
4. Georg Breuer Sauvage Riesling 2014 - Mielżyński - 59,50 zł; szczytowa forma - intensywne i soczyste, ziołowe, powiew nieuniknionej wiosny, "żywy" dowód na to, że smaczny Riesling nawet w ciemno znajdzie sposób, żeby znaleźć z sushi świetne porozumienie.
fot. WineMike |
5. Vinarstvi Krasna Hora Tramin 2015 - Lutomski Wino - 48 zł; morawskie zaskoczenie; tropikalno-herbaciane, różano-trawiaste i wreszcie maślano-migdałowe, a przy tym intensywne i rześkie, urocze w swojej świeżości. Jedno z bardziej satysfakcjonujących połączeń tamtego popołudnia!
fot. WineMike |
6. Dr Loosen Riesling "Dr. L" Dry 2015 - Vininova - 49,90 zł; sporo nafty, gdzieś w tle majaczą brzoskwiniowo-bazyliowe akcenty, by wreszcie nieśmiało przedstawić nam Panią Kwasowość, która ratuje całość w połączeniu z łososiem.
fot. WineMike |
7. Geierslay Blanc de Noir Spatburgunder 2015 - WineAndYou - 42 zł; dobry owoc, nieinwazyjne, wino tła, subtelne niczym chillout lub jazz w hotelowej windzie. Filozoficzny lot poza Mozelę, który w efekcie gładko umieścił nas niedaleko sushi.
fot. WineMike |
8. Hensel Aufwind Steinberg Riesling 2015 - WineAvenue - 59 zł; niemiecka klasyka; odświeżające i limonkowe, orzechowo-mandarynkowe, jędrne i dynamiczne, świetnie wpasowało się w nasz schemat.
fot. WineMike |
9. Ribeauville Vendages Manuelles Riesling 2015 - WineAvenue - 49 zł; przedziwne wino, z jednej strony oleiste, a z drugiej nuty zwiędłych kwiatów, totalne przeciwieństwo poprzednika. Niestety poległo z sushi, stając się płaskie i metaliczne.
fot. WineMike |
10. Barbara Ohlzelt Seeberg Riesling 2015 - Lutomski Wino - 79 zł; smaczne i soczyste, stanowi dowód, że warto czasami odstawić kieliszek na parę chwil i dać się nieco ocieplić jego zawartości. Jabłkowo-gruszkowe, ziołowo-pomarańczowe, dobitnie przypomniało, dlaczego obok Rieslingów z Kamptal nie sposób pozostać obojętnym. Połączenie z sushi? Bajka, która mogłaby nie mieć końca.
fot. WineMike |
11. Geierslay Riesling Spatlese Trocken 2015 - WineAndYou - 49 zł; pozycje z tuńczykiem są dla niego stworzone; tłustawa struktura podbita słuszną kwasowością oraz akcentami zielonej herbaty, gdzieś w tle pigwowe niuanse.
fot. WineMike |
12. Santiago Ruiz Albarino 2015 - Mielżyński - 69,60 zł; wysoce kwasowe, agrestowo-zielono-mineralne, dobrze współgrało z tempurą, gdzie chrupka faktura nieco uginała się pod wyrazistością wina. O niebo lepsze połączenie niż z rocznikiem 2014.
fot. WineMike |
13. Burggarten Blanc de Noir Spatburgunder 2015 - WineAndYou - 58 zł; ziemiste, palone masło, tłustawe, niesamowicie dynamiczne. Przykład fenomenalnego Spatburgundera, który powinien służyć za swoisty wzorzec metra z Sevres w kontekście tej odmiany. Z sushi poezja!
fot. WineMike |
14. Galweiler Blanc de Noir Spatburgunder 2015 - WineAndYou - 44 zł; nieco przeperfumowane, sporo przejrzałych cytrusów, piwnicznych niuansów, ale generalnie spełnia przyjęty model tzw. wina gastronomicznego, więc fajerwerków nie ma, ale przyjemności nie wyklucza.
fot. WineMike |
15. Domaine Boeckel Gewurztraminer 2015 - Lutomski Wino - 58 zł; generalnie dość lekkie, zarówno w owoc, jak i kwasowość, warto dać mu chwilę na wywietrzenie natrętnej landrynki, a cierpliwi zostaną nagrodzeni smacznym i niesamowicie gładkim towarzyszem. Dodając nieco imbiru do sushi Gewurz nabiera rumieńców i pręży muskuły, więc warto poeksperymentować!
fot. WineMike |
16. Hugel Classic Gewurztraminer 2013 - Centrum Wina/Winezja - 99,99 zł; przedostatni zawodnik; intensywny, wyczynowy, doskonale zbalansowany, nagromadzenie nut liczi/czerwona róża/mirabelkowa konfitura, a wszystko spięte równą kwasowością. Radziło sobie równie sprawnie, jak poprzednik.
fot. WineMike |
17. Mas Juliette Muscat de Riversaltes 2015 - VinOn - 65 zł; najbardziej kontrowersyjne wino tamtego popołudnia. Nalewkowe, pudrowe, zalane mdłym cukrem i ordynarnym alkoholem, chociaż intensywne chłodzenie w połączeniu z bezą albo biszkoptem na przysłowiowych imieninach cioci mogłoby uratować sytuację, tutaj niestety w ogóle nie pasowało.
Riesling trzyma się mocno, jednak konkurenci coraz głośniej domagają się uwagi, zauważyliście? Obszerny materiał badawczy nikogo nie zniechęcił do poszukiwań oryginalnych połączeń, niecodziennych wyborów i wreszcie - dzielenia się spostrzeżeniami i celnymi uwagami. Gorąco zachęcam również Was do szukania nowego, zejścia z utartych szlaków, wypatrywania poza opisanymi trasami i często nudnymi trasami. Tutaj nie ma złych odpowiedzi!
Facebook - Wine Trip Into Your Soul
Riesling trzyma się mocno, jednak konkurenci coraz głośniej domagają się uwagi, zauważyliście? Obszerny materiał badawczy nikogo nie zniechęcił do poszukiwań oryginalnych połączeń, niecodziennych wyborów i wreszcie - dzielenia się spostrzeżeniami i celnymi uwagami. Gorąco zachęcam również Was do szukania nowego, zejścia z utartych szlaków, wypatrywania poza opisanymi trasami i często nudnymi trasami. Tutaj nie ma złych odpowiedzi!
Facebook - Wine Trip Into Your Soul
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz