niedziela, 30 listopada 2014

Jakie wino do robaka?

 Facebook - Wine Trip Into Your Soul

Wino jest pełne pierwszych razów; pierwsza degustacja w ciemno, pierwsze drogie wino, pierwszy szampan, pierwsza degustacja win z nieznanego regionu. Kulinarnie również - Malbec ze stekiem, szampan z ostrygami czy Sauternes z foie gras stanowią połączenia, które obecnie przeszły już do klasyki. Teraz usiądźcie. Co powiecie na łączenie win z pajęczakami, owadami czy robakami? 

Dailymail

Beth Willard
, kupiec winiarski z Laithwaite's Wine, opracowała pierwszy mini-przewodnik, który dopasowuje konkretny rodzaj wina do poszczególnych tuptających, owłosionych i posiadających skrzydełka stworzonek tego świata. W tym kontrowersyjnym pomyśle wsparli ją współpracownicy i finalnie razem przetestowali 1,500 win dobierając je do tych sympatycznych żyjątek. "Materiałów" dostarczyli Crunchy Critters, Edible Uniques, Selfridges oraz Harvey Nichols. Chęć zdobycia szturmem rynków azjatyckich, gdzie żadnemu stworzonku nie przepuszczą z uwagi na ich wysoką zawartość białka, spowodowała ożywienie wśród konsumentów nie tylko w Azji, ale również Ameryce Łacińskiej i części Afryki. Nie sądźcie jednak, że takie "rarytasy" są lokalną fanaberią. Prestiżowa Noma w Kopenhadze serwuje tatar wołowy z mrówki, francuska Aphrodite szczyci się pasztetem ze świerszczy, a londyński Archipelago zaserwuje Wam szarańczę w czekoladzie "Od czasów azteckich owady stanowią wazną część naszej gastronomii" - przekonuje szef kuchni w Manzanilla Restaurant w Meksyku - Benito Molina. Sama autorka pomysłu jako przykład nowej fali w gastronomii podaje za wynikami badań ONZ, iż obecnie około dwóch miliardów ludzi uzupełnia swoją dietę jadalnymi owadami.

Dailymail

Jakie wino do mrówek, skropiona, a jakie do szarańczy? Pełna lista kontrowersyjnych połączeń przed Wami.

Leśne skorpiny azjatyckie charakteryzują się silnym i gorzkim smakiem, są z reguły spożywane z słodkim sosie chili. Śmiało łączmy z prostymi winami rose oraz rumuńskimi Pinot Noir.

Mączniki (Tenebrio molitor) mają orzechowy posmak i zwiewną, chrupką teksturę. Dedykowane są Viognier z australijskiej Clare Valley.

Tarantula Zebra (Aphonopelma seemanni) i ptaszniki przed zjedzeniem spażone są w głębokim tłuszczu, co upodabnia je do ryby z frytkami. Bogate Chardonnay z pewnością będzie pasować.

Robaki Sago (Rhynchophorus ferrugineus) mają wyraziste nuty podobne do boczku, więc lekkie czerwone wina odpadają, natomiast australijskie Shiraz z McLaren Vale sprawdzi się idealne.

Dailymail

Szarańcze w stylu barbecue stanowią popularną przekąskę i aż proszą się o wino z odrobiną słodyczy - sięgnijmy więc po Moscatela. Natomiast te milutkie stworzonka w czekoladzie będą smakować jak nasiona słonecznika, więc szukając dobranej pary możemy wybierać spośród mnóstwa win z nutami słodkich owoców.

Pluskwiaki różnoskrzydkłe (Belostomatidae) są nieco słodkawe z nutami anyżku i już wiecie, jakie wino do nich dobrać. Sherry Fino jest jedynym sensownym wyborem.

Zielone mrówki (Oecophylla) są lekko kwaśne i podobne do cytryny, co sugeruje kwiatowego Gewurztraminera.

Świerszcze najczęściej przyrządza się z czosnkiem i solą, aby wydobyć ich smaki. Nalejmy więc sobie kieliszek poważniejszego Albarino.

Do mieszanek chrupiących owadów (kupicie min. tutaj), które mają chrupiącą teksturę warto wziąć wytrawną cavę lub szampana opartego głownie na Chardonnay.

Dailymail

Skusicie się kiedykolwiek na Gewurtza z mrówkami albo pająka z beczkowym Chardonnay? Zawsze baliśmy się tego co nieznane, dziwne, obce. Warto poszerzać horyzonty! Co u nas wydaje się kontrowersyjne i służy do tępienia, pod inną szerokością geograficzną stanowi rarytas. Zdecydujecie się na takie niecodzienne połączenie? Autor tych słów z pewnością.  

Facebook - Wine Trip Into Your Soul

1 komentarz:

  1. Jest jeszcze tyle nieodkrytych smaków przede mną ,że spokojnie mogę odwlekać w czasie degustację takiego robactwa . I bez tego będę mieć bardzo urozmaicone menu na wiele lat.

    OdpowiedzUsuń